احتمالا شما هم شنیده اید که جهت برخورداری از سلامت و افزایش طول عمر توصیه می شود که در روز ۱۰۰۰۰ قدم، پیاده روی کنیم ولی شواهد علمی اندکی برای پشتیبانی از این رقم و این توصیه وجود دارد. سؤالی که پیش می آید این است که پس تقریبا چند قدم در روز، پیاده روی کنیم؟
این بار در آکادمی تخصصی مهندسی محیط زیست به سراغ یک مقاله معتبر رفته ایم که یافته های آن در سال ۲۰۲۲ در ژورنال لنست(Lancet) چاپ شده است، تا ببینیم برای پرسش بالا، چه پاسخی می توانیم دریافت کنیم. در ادامه مروری اجمالی بر این پژوهش داشته ایم و مهم ترین نتایج آن را آورده ایم.

پژوهشگران در مطالعه ای جدید به بررسی ارتباط بین قدم های روزانه و ریسک مرگ و میر-ناشی از انواع عوامل منجر به مرگ- پرداختند و توانستند میزان بهینه قدم‌های لازم که برای سلامتی و افزایش طول عمر مفید است را تخمین بزنند. این پژوهش به سرپرستی دکتر آماندا پالوچ(Amanda E Paluch) از دپارتمان حرکت شناسی و موسسه علوم زیستی کاربردی در دانشگاه ماساچوست امهرست به همراه ۴۴ محقق دیگر به صورت یک مطالعه متاآنالیز صورت گرفت.

Amanda E. Paluch – University of Massachusetts Amherst

  سال ۲۰۲۱، دکتر پالوچ و همکارانش با مطالعه ای به این نتیجه رسیدند، میان سالانی که حداقل ۷۰۰۰ قدم در روز بر می دارند، نسبت به گروه مشابه خود که روزانه کمتر از این تعداد قدم می زنند، احتمال مرگ شان بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش می یابد. در ادامه پرسش هایی برای محققین به وجود آمد که آیا افزایش تعداد قدم های روزانه می تواند، آثار مطلوب بیشتری بر سلامت و طول عمر انسان ها داشته باشد؟ تا کجا افزایش تعداد گام های روزانه می تواند نتایج معناداری بر جلوگیری از مرگ و میر انسان ها داشته باشد؟ آیا کوتاه کردن قدم‌ها و افزایش سرعت در هنگام قدم زدن مفید است یا خیر؟ بنابراین پژوهشگران برای رسیدن به پاسخ برای چنین پرسش هایی، با در نظر گرفتن تحقیقات پیشین، دست به مطالعات گسترده تری زدند و شبکه‌ی پژوهشی خود را توسعه دادند.

در این متاآنالیزِ جدید(فراتحلیل) ۱۵ پژوهش که به صورت مرور سیستماتیک آثار تعداد قدم های روزانه بر مرگ و میر بزرگسالان بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸ را مطالعه کرده بودند، مورد تحلیل قرار گرفت. این فراتحلیل دربرگیرنده اطلاعاتی بود که درباره‌ی سلامت و تعداد قدم‌های ۴۷۴۷۱ فرد بزرگسال و ۳۰۱۳ فرد مُرده از چهار قاره آسیا، استرالیا، اروپا و آمریکای شمالی جمع‌آوری شده بود.
محققان به این نتیجه رسیدند که در ۲۵ درصد از بزرگسالانی که هر روز بیشترین قدم را برمی‌داشتند، احتمال مرگ‌ومیر بین ۴۰ تا ۵۳ درصد کاهش می یابد.

مهم ترین یافته های این تحقیق نشان می دهد:

  • با افزایش تعداد قدم‌ها ریسک مرگ نیز می تواند کاهش پیدا ‌کند تا زمانی که به سطحی خنثی برسیم. یعنی از یک جایی به بعد به نظر می رسد که افزایش تعداد قدم های روزانه تأثیر معناداری بر افزایش طول عمر ندارد. این سطح خنثی برای افراد در سنین مختلف یعنی افراد پیر و جوان متفاوت است.
  • تعداد بهینه قدم‌ها برای افراد ۶۰ سال به بالا حدود ۶ تا ۸ هزار قدم در روز و برای افراد زیر ۶۰ سال حدود ۸ تا ۱۰ هزار قدم در روز است. به عبارت دیگر افراد بالای ۶۰ سال، اگر روزانه ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ قدم بردارند، ریسک مرگ و میر در آن ها کاهش می یابد و احتمالا طول عمر بیشتری را تجربه خواهند کرد، طبیعتا قدم های بیشتر-به شرطی که منعی از لحاظ پزشکی برای آن وجود نداشته باشد- مزایای بیشتری را برای آن ها خواهد داشت اما کاهش نرخ مرگ و میر در این مزایا دیده نمی شود، از طرف دیگر افراد زیر ۶۰ سال می توانند بیشتر پیاده روی کنند و این عدد حدود ۸۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ قدم می تواند باشد. مطابق این پژوهش بعید است افزایش تعداد قدم‌ها بیش از این مقادیر، تأثیری بر افزایش طول عمر داشته باشد.

ارتباط بین تعداد قدم های روزانه و ریسک مرگ و میر در گروه های سنی مختلف

واضح است که این پژوهش و یافته های آن بیشتر بر کاهش ریسک مرگ و افزایش طول عمر تمرکز دارد و دیدِ خوبی را از این لحاظ جهت پیاده روی روزانه به ما می دهد و البته بدیهی است که پژوهش هایی از این دست نباید ما را گمراه کند و این تصور را ایجاد کند که تحرک و سختکوشی بیشتر، سود چندانی برای سلامتی ما ندارد. پیاده روی روزانه برای بسیاری از افراد به دلیل آسان بودن آن، می تواند شروعی برای تحرک، نشاط، شادابی و سلامتی باشد. پس هم پیاده روی را جدی بگیریم و سعی کنیم حتما آن را در برنامه روزانه خود بگنجانیم و هم در کنار آن از انجام فعالیت های ورزشی جدی تر، غافل نشویم.


اگر از مقاله ای که در این نوشتار به آن پرداختیم، عبور کنیم؛ باید بدانیم که ترویج و انجام پیاده روی یک اقدام محیط زیستی نیز می باشد. چرا که ترویج پیاده روی به معنای مقابله با آلودگی هوا و آلودگی صوتی است. مسائلی که چندین سال است، بسیاری از شهرهای کشورمان-به ویژه کلان شهرها- را با چالشی جدی روبرو کرده است. بنابراین ما در آکادمی تخصصی مهندسی محیط زیست بر این باوریم که:

  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا وسایل نقلیه موتوری کمتری را در سطح شهر ببینیم.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا از هوایی پاک و آسمانی آبی برخوردار گردیم.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا صداهای آزاردهنده کمتری از سمت خودروها به گوش مان برسد.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا صدای زیبای پرندگان را در شهر بشنویم.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا صدای شادی بخش آب در جوی ها، نهرها و رودهای جاری در شهر، گوش مان را نوازش دهد.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم، شاید به واسطه آن، لبخندی به دیگری هدیه دهیم.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا زمینه گفتگو با همنوعان خود را فراهم نماییم.
  • پیاده روی کنیم و آن را ترویج دهیم تا سال های بیشتری بتوانیم در کنار عزیزان مان بمانیم.

                                                                                            ابوالفضل بشیری
    مدیر وبسایت آکادمی تخصصی مهندسی محیط زیست

 

منابع:
برای دسترسی به مقاله اصلی اینجا کلیک کنید.

           Paluch AE, et al. Daily steps and all-cause mortality: a meta-analysis of 15 international cohorts, Lancet Public Health, 2022

-Paluch AE, Gabriel KP, Fulton JE, et al. Steps per day and all mortality in middle aged adults in the Coronary Artery Risk Development in Young Adults study. JAMA Network Open 2021 cause

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست