توجه روز افزون به حفاظت از محیط زیست در سال های اخیر و چالش ها و مسائلی که جهان در ابعاد مختلف محیط زیستی نظیر مدیریت کیفیت منابع آب، آلودگی هوا، مدیریت پسماند، تصفیه فاضلاب و پساب، بازچرخانی آب، ، تشدید وقایع حدی(سیل، خشکسالی، طوفان های بزرگ)، تغییر اقلیم و… با آن روبرو شده است، اهمیت رشته هایی مانند مهندسی محیط زیست و شاخه های مختلف آن را بسیار بیشتر از گذشته عیان نموده است.
با توجه به اهمیت مقوله محیط زیست، مهندسی محیط زیست جزء رشته هایی است که هر ساله برنامه های تحصیلی و جایگاه های(پوزیشن) پژوهشی و شغلی متعددی در بسیاری از دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی جهان در حوزه های مختلفِ آن تعریف می شود و در سال های اخیر نیز بسیار پرطرفدار نیز شده است.

یکی از سوالات متداولی که بعضی از همراهانِ آکادمی تخصصی مهندسی محیط زیست از ما می پرسند، این است که با توجه به شرایط رشته تحصیلی مان و با توجه به وضعیت فعلی جامعه مهاجرت بکنیم یا نکنیم؟ البته عموما منظور این پرسشگران بیشتر مهاجرت تحصیلی است؛ فارغ از اینکه این سوال می تواند از منظر مهارت پرسشگری، سوال درست و دقیقی نباشد ولی برای روشن شدن موضوع و کمک به عزیزانی که چنین سوالی در ذهنشان نقش می بندد و به بهانه این پرسش چند نکته در ادامه بیان می شود تا بیشتر به ابعاد مختلف این سوال فکر کنیم و بتوانیم تصمیمی دقیق تر که مشکلات کمتری را در پی دارد، بگیریم:

۱- اول اینکه باید بدانیم مهاجرت از هر نوعِ آن (تحصیلی، کاری و …) یک تصمیم شخصی است و نسخه واحدی برای ارائه به همگان وجود ندارد. برای عده ای این تصمیم می تواند بسیار مفید، سازنده و رشددهنده باشد و برای عده ای نیز می تواند تصمیم غلط و نادرستی باشد!


۲- هر شخصی با توجه به شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، آموزشی و سیاسی جامعه و ده‌ها عامل دیگر که می‌توانند برایش مهم یا از درجه اهمیت کمتری برخوردار باشند، یک معادله هزینه-فایده باید برای خود تشکیل بدهد، مزایا و معایب، هزینه ها و فواید، فرصت ها و تهدیدهای این تصمیم را فهرست نماید و در نهایت ببیند که کفه ترازو در کدام طرف سنگین‌تر است و بدین شکل تصمیم دقیق تری را اخذ نماید.


۳- موضوعاتی نظیر:

  • شرایط خانوادگی و سطح وابستگی عاطفی
  • استقلال فردی
  • شرایط روانی
  • اهمیت ارتباط با دوستان و آشنایان
  • موقعیت کاری فعلی
  • سطح رفاه فعلی
  • شبکه سازی اجتماعی در کشور مبدأ
  • و …

در معادله هزینه-فایده ای که در نکته دوم بیان کردیم، باید لحاظ شود.


۴- باید سعی شود تا جای ممکن، تصویری روشن و واقع‌بینانه از مهاجرت و کشور مقصد در حوزه های مختلف ترسیم گردد. باید جستجوگر و ریزبین باشیم و در مورد مسائلی مانند زیر اطلاعات لازم را درباره مقصد کسب و درباره آن ها فکر کرد:

  • تفاوت های فرهنگی
  • شرایط اقلیمی و محیط زیستی
  • استانداردها و کیفیت نظام آموزشی
  • شاخص کیفیت زندگی(QLI)
  • زیرساخت های بهداشتی
  • هزینه های جاری زندگی
  • هزینه های درمانی
  • ابعاد مختلف امنیت(فیزیکی، روانی و…)
  • آینده شغلی
  • امکان گرفتن اقامت دائم
  • خدمات ارائه شده به مهاجرین
  • زبان محلی و یادگیری آن
  • نظام سیاسی

این اطلاعات را با جستجو در وبسایت‌ها و وبلاگ هایی که ذینفع مالی در داستانِ مهاجرت نیستند و بی‌طرفانه این موضوعات را نقد می‌کنند، با جستجو در شبکه‌های اجتماعی، با صحبت و مشورت گرفتن از افراد متعددی که در کشور مقصد زندگی یا تحصیل کرده یا می‌کنند و اگر توانایی مالی و شرایط لازم را دارید با سفری کوتاه مدت به کشور مقصد می توان کسب نمود.


۵-  همواره آگاه باشیم مطالبی که افراد مختلف درباره زندگی در مکان خاصی از دنیا روایت می‌کنند-با این پیش فرض که دارای صداقت باشند- تجربه شخصی آن فرد با توجه به شرایط خاص خودش است؛ برای همین عموما افراد مختلفی که در یک شهر خاص زندگی می‌کنند، روایت‌های متفاوتی را می توانند از شرایط آن شهر یا کشور بیان نمایند.

۶- اهداف واقع بینانه و ارزش های خودمان را مشخص کنیم و روی کاغذ آوریم؛ با خودمان به این جمع بندی برسیم که من کیستم؟ دنبال چه هستم؟ چه جایگاهی را برای آینده خود متصور هستم؟ اهداف و ارزش های من دقیقا چیست؟
با طرح چنین پرسش هایی از خودمان، اندیشیدن و پاسخ دادن به این سوال ها می توانیم شناخت خوبی از خودمان و آنچه که واقعا به دنبالش هستیم را به دست آوریم و با خطای کمتری برای آینده خود برنامه ریزی کنیم و تصمیم گیری نماییم.


۷- خلاصه کلام اینکه با چشم باز و به دور از هیجان و اتمسفری که برخی افراد یا رسانه ها ایجاد می کنند درباره این تصمیم فکر کنیم؛ بدانیم که دنیا پر از ابهام، عدم قطعیت و پیچیدگی است و ما با اندیشیدن، واقع بینی، شناخت خویشتن، ارزیابی و تحلیل شرایط موجود و مشاوره با انسان های آگاه می توانیم تصمیم هایی بگیریم که از خطای کمتری برخوردار باشد و منافع آن تصمیم نسبت به مضراتش بیشتر باشد.


۸-  این جمله ویلیام گلسر روانپزشک سرشناس آمریکایی را یادمان باشد که می گوید: هر تصمیمی مشکلات خودش را دارد، باید تصمیم بگیرید که کدام مشکلات را انتخاب می کنید.

با توجه به فضایی که در سال های اخیر در شبکه های اجتماعی و رسانه ها به وجود آمده، این نکته را نیز در پایان بگوییم که:
آن هایی که می روند کار غیراخلاقی انجام نداده اند و مهاجرت آن ها به معنای جفا به کشور نیست و لزوما آن هایی که مانده اند نیز قهرمان و دلسوز وطن نیستند! نه از این طرف بام بیفتیم و نه از آن طرف بام! آگاه باشیم که ما انسانیم و انسان بر اساس عقلانیت، تحلیل شرایط محیطی، انگیزه های جاری در جامعه و بررسی گزینه های پیش رو می تواند انتخاب کند که کجای این کره خاکی به زندگی خود ادامه دهد.

ما یک پیشنهاد ویژه نیز برای شما داریم؛
اگر تمامی موارد بالا را بررسی کرده اید و تصمیم دارید که قدم به مسیر مهاجرت تحصیلی بگذارید و قصد گرفتن پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور را دارید و می خواهید به صورت کامل با این پروسه آشنا شوید، آموزش ویدئوییِ ویژه ای را تحت عنوان سیر تا پیاز اپلای برای شما آماده کرده ایم. این آموزش حدود هفت ساعت و سی دقیقه است و تمام تلاش خود را کرده ایم که در آن به بیشتر جنبه های مختلف اخذ پذیرش تحصیلی به صورت مفصل بپردازیم. اهمال کاری را کنار بگذارید و برای اطلاعات بیشتر در مورد این آموزش کاربردی و سرفصل های آن روی لینک زیر کلیک نمایید.

اینجا کلیک کنید تا اطلاعات این آموزش فوق العاده را مشاهده کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست